November 2012: Mooie recensie van fijnproever Ab Tamis over Wagyuvlees van Het Koeienhuis

Ab Tamis, fijnproever en eigenaar van Wijnhuis Oudorp heeft jarenlange ervaring als kok, gewerkt in diverse restaurants. Nu is hij alweer 20 jaar werkzaam in de wijnhandel. Volgens kenners heeft Ab Tamis één van de betere smaken van Nederland en kan hij dit goed onder woorden brengen.

 

Over het Wagyuvlees van Het Koeienhuis schreef hij het volgende;
De marmering van het vlees valt meteen op.
Ook de mooie kleur en het ‘schone’ vet.
Over schoon gesproken, de geur van het rauwe vlees is zeer ‘schoon’ heeft tonen van roomboter en iets zoetigs. De smaak van het rauwe vlees is romig en een goed vervolg van de geur.
Het vlees kan geroosterd of gebakken worden in zijn ‘eigen’ vet, daar is de marmering perfect voor. Het zou ook zonde zijn het op een andere manier te doen.
Het schroeit mooi dicht met een diepe bruine kleur.
Tournedos is fenomenaal mondvullend, het lijkt alsof het in de mond smelt.
Dit komt door de mooie regelmatige marmering, het vet loopt pas uit het vlees tijdens het kauwen.
De smaak is zacht en compleet, heeft ook veel nasmaak, je blijft het proeven, ook na het doorslikken.
De lende is ondanks het hogere vetgehalte zeer mals.
Door het hogere vetgehalte heeft het meer diepgang in de smaak als de tournedos.
Het vet is echter voor mij geen belemmering om het hele stuk te consumeren,
daar het bij goede gelijkmatige garing zeer zacht wordt.
In Buenos Aires is een restaurant dat heet La Cabana en is beroemd om zijn geweldige rundvlees-gerechten. Ik heb daar een keer het Wagyu vlees gegeten, maar hoef daar nu niet meer heen, we hebben hier hetzelfde, zo niet beter!
Het overtollige vet bakken we uit en serveren het bij het vlees, maar niet nadat we eerst de kleine stukjes vlees eruit hebben gesneden, heerlijk van smaak, bijna net zo zacht als de lende. Het wordt een feest op tafel!