Bereidingswijze Wagyu

 Wagyu is zeer exclusief en smaakvol rundvlees en is een schaars en kostbaar ingrediënt voor de betere keuken. Doordat het zoveel smaak heeft van zichzelf, heeft het vlees niet zoveel nodig, maar verdient het met zorg en toewijding te worden bereid.

Ontdooiadvies:
De producten die u koopt uit ons Wagyu assortiment zijn diepgevroren. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat u het vlees een dag voor gebruik uit uw vriezer haalt en in de koelkast legt, zodat het langzaam kan ontdooien. Dit geldt niet voor carpaccio, dat kunt u de dag van bereiding uit de vriezer halen. Haal het vlees minimaal twee uur voor bereiding uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen.

U leest op deze pagina de algemene bereidingswijze van onze producten. Voor recepten verwijzen we u graag naar de pagina recepten.

Wagyu-burgers
Onze burgers zijn gemaakt van puur Wagyu-vlees zonder toevoeging van kruiden, zout en peper.
Breng de burger desgewenst op smaak met versgemalen peper en zout. Bak de burger in een pan, laat de pan heet worden en bak de burger aan beide kanten ongeveer 3 a 4 minuten. Het vlees bevat voldoende vet, waardoor er geen boter of olie gebruikt hoeft te worden. Zorg ervoor dat u niet te veel op het vlees drukt om zo de sappen te bewaren. Laat de burger even rusten in aluminiumfolie en bedruip het voor het serveren met het vet uit de pan.

tartaar_0005Wagyu-tartaar:
Zorg dat de tartaar op kamertemperatuur is, breng deze desgewenst op smaak met versgemalen peper en zout aan beide kanten. Smelt in de pan een klein beetje boter of olie doen, niet te veel, gaat alleen om het bakken. De olie of boter heet laten worden en de tartaar aan beide kanten een 1,5 tot 2 minuten bakken.

haasbiefstuk_0069Wagyu-biefstuk* en Wagyu-haasbiefstuk*
Breng de biefstuk desgewenst op smaak met versgemalen peper en zout. Smelt de boter of Wagyu-vet in een verwarmde pan en bak de biefstuk rondom bruin. Gaar de biefstuk 1,5 minuut per kant voor rood, 2-3 minuten per kant voor rosé of 4 minuten per kant voor doorbakken. Wikkel het in aluminiumfolie en laat het een kwartier rusten in een voorverwarmde oven op 60 °C.

entrecote_0083Wagyu-entrecôte* en Wagyu-ribeye*
Breng de entrecôte/ ribeye desgewenst op smaak met versgemalen peper en zout. Verwarm de pan en laat een reepje vet van het Wagyu-vlees smelten in de pan. Bak de entrecôte/ ribeye rondom bruin. Gaar het 1,5 minuut per kant voor rood, 2-3 minuten per kant voor rosé of 4 minuten per kant voor doorbakken.  Wikkel het in aluminiumfolie en laat het een kwartier rusten in een voorverwarmde oven op 60 °C.

Wagyu-sukade
Doordat de zeen uit de sukade is gesneden, kunt u de sukade bakken als biefstuk. Breng de sukade desgewenst op smaak met versgemalen zout. Smelt de boter of Wagyu-vet in een verwarmde pan en bak de sukade rondom bruin. Gaar de sukade 1,5 minuut per kant voor rood, 2-3 minuten per kant voor rosé of 4 minuten per kant voor doorbakken.

stoofvlees_0013Wagyu-stoofvlees en Wagyu-hachee
Bestrooi het vlees met versgemalen peper en zout. Bak het Wagyu stoofvlees in een grote pan (met deksel) rondom bruin en voeg water toe. Zet het vuur laag, de deksel op de pan en laat het 2 uur zachtjes garen. Af en toe omdraaien en bedruipen met het vocht. Proef na 1,5 uur een klein stukje van het stoofvlees om te kijken of u het zacht genoeg vindt.

rollade_0126Wagyu-rollade*
Verwarm de oven voor op 90 °C. Smeer het vlees in met versgemalen zout en peper. Wikkel de rollade in aluminiumfolie en leg het in een ovenschaal. Plaats de schaal
in het midden van de oven. Het gebruik van een vleesthermo-meter is sterk aan te bevelen! Hiermee kunt u aflezen of de rollade zijn kerntemperatuur van 60 °C heeft bereikt, dit kan 1 uur of langer duren. Als de kerntemperatuur 60 °C is, de rollade nog 1,5 uur laten doorgaren in de oven op 60 °C. Haal daarna de rollade uit het folie en bak hem (in roomboter) rondom aan alle kanten. Laat het vlees nog even rusten in aluminiumfolie.

rosbief_0120Wagyu-rosbief*
Wrijf de rosbief in met peper en zout en  braad hem in royaal boter aan alle kanten bruin, zorg ervoor dat de boter niet te heet wordt. Leg het vlees met het braadvocht in een braadslede en schuif het in de oven (200 graden) Gebruik een kern temperatuurmeter. Zet na 5 minuten de oven op 160 graden. Bedruip het vlees regelmatig met het braadvocht en haal het uit de oven zodra de kerntemperatuur 45 graden is, laat het vlees nog een kwartiertje rusten in aluminiumfolie en snijd het in dunne plakken.

Wagyu-bbq-worst
Om het knappen van de bbq-worst tegen te gaan, kunt u ze 10 minuten voorgaren in bijna kokend water. Laat in een pan olie of boter heet borden en bak de worstjes aan beide kanten in ongeveer 15 minuten bruin en gaar.

Wagyu-rookworst
Verwarm de rookworst in de gesloten vacuüm verpakking circa 20 minuten in een pan met heet, maar niet kokend water. U kunt de rookworst ook direct mee verwarmen met bijvoorbeeld de stamppot, maar verwijder dan wel eerst de verpakking.

Wagyu-bavette* en Wagyu-vinkenlap*
Breng de bavette/vinkenlap desgewenst op smaak met versgemalen zout en peper. Smelt boter of Wagyu-vet in een verwarmde pan en bak de bavette/vinkenlap om en om, circa 3-4 minuten aan iedere kant, dit hangt af van de dikte van het stuk vlees. Wikkel het in aluminiumfolie en laat het 10 minuten nagaren in een voorverwarmde oven op 60 °C.

Wagyu-ossenworst en Wagyu-carpaccio
De smaak van rauw vlees komt het beste tot zijn recht op kamertemperatuur. Dat geldt ook voor onze Wagyu-ossenworst en Wagyu-carpaccio. Haalt u deze een paar uur voor gebruik uit de koeling voor de beste smaakbeleving. U kunt de carpaccio eventueel op smaak brengen met versgemalen zout en peper.

* Plaats de borden bij het vlees in de oven, zodat de borden warm zijn bij het opdienen. Het vlees blijft zo na het uitserveren op temperatuur.

Eet smakelijk!