April 2013: Bericht Noordhollands Dagblad op 26-4-2013 over open dag

Open huis bij bijzonder runderras in Benningbroek

Wow, een Wagyu

Benningbroek. Met hun lange wimpers zijn deze runderen om op te vreten. Dat is precies de bedoeling bij Het Koeienhuis in Benningbroek.

Klaas Vlaar en zijn vrouw Wendy maken er geen geheim van. Hun vleesvee eindigt op het bord van consumenten die exclusief vlees verkiest boven het gemiddelde biefstukje. Deze van oorsprong Japanse koeien, Wagyu’s (spreek uit als wakjoe), vertegenwoordigen een bijzonder ras. Daardoor produceren ze smaakvoller vlees, zegt Klaas Vlaar. “Als je zorgt dat je beesten het goed hebben gehad dan proef je dat ook terug in het vlees.”

Om de kudde van 190 Wagyu’s te behagen, heeft Vlaar een vrijloopstal ontworpen. Hierin geen harde betonvloer met roosters, maar droog strooisel als bodembedekking met hoogstamfruitbomen in het midden. Er groeien appels, peren, pruimen en kersen. Verder verplaatst Vlaar de eet- en drinkbakken regelmatig, zodat de rondscharrelende koeien en kalveren de bodemsnippers gelijkmatig verdelen. “Ze leven hier als God in Frankrijk”, concludeer Vlaar tevreden.

Om het grote publiek daarvan te overtuigen, is er zondag 28 april een open dag. Van 12.00 tot 15.00 uur kan iedereen met eigen ogen bekijken wat het resultaat is. Tevens een mooie gelegenheid kennis te maken met het vlees. Dus serveert Vlaar voor deze gelegenheid de honderd procent Wagyu-burger. “Je kunt ons vlees nergens krijgen, alleen via de groothandel van Hesseling Vlees te Kwadijk.”

Voor de familie Vlaar betekent de vrijloopstal een mijlpaal, zegt zijn vrouw Wendy. “Toen we hier ruim tien jaar geleden mee begonnen, keken ze hier in het dorp heel vreemd op. Ze noemden Klaas Wakoe-Wakoe-Klaas. We hebben alles zelf moeten ontdekken. Wagyu’s zijn niet te vergelijken met zwartbont of roodbont. Dat willen we ook laten zien als mensen hier een rondje over de balustrade maken.”

Klaas op zijn beurt hoopt de fijnprovers over de streep te trekken. “Dit vlees moet je echt proeven. Bovendien krijg je hier de unieke kans volbloed Wagyu’s te bewonderen. Waar kan dat? Dit zijn wonderlijke dieren met een welhaast monumentale status. Zelfs in Japan worden ze beschermd. Dat zie je hier in Benningbroek! Die kans krijg je niet vaak.”
Meer info: www.hetkoeienhuis.nl