Wagyu verzorgster in het zonnetje

September 2014: Onze Wagyu-runderen staan van mei tot oktober/november buiten en kalveren daar af. Dat kunnen ze (meestal) geheel zelfstandig, maar goede extra zorg is in de eerste levensmaanden van een Wagyu-kalf wel van belang, dan zijn ze namelijk nog kwetsbaar. Al verschillende jaren neemt onze (schoon)moeder Annie Vlaar-Oudeman deze zorg op zich en doet dit vol overgave. Minimaal 2 keer per dag gaat zij naar het weiland om de koeien en kalveren te tellen en te kijken of het goed met ze gaat. Vooral de mest van het kalf is belangrijk, hieraan kunnen we zien of het kalf genoeg moedermelk drinkt en of dit goed verwerkt wordt in de pens of dat het kalf uitdroogt, anders krijgen ze extra en speciale voeding. Ook zorgt Annie ervoor dat als een kalf geboren wordt, deze een fles biest krijgt. Dit is de eerste melk van een koe als zij net gekalfd heeft. De biest is erg gezond en bevat extra antistoffen, zodat we weten dat het kalf een goede start maakt.

Nogmaals die extra zorg is zeer belangrijk en daardoor enorm waardevol voor ons. Daarom zetten we haar graag in het zonnetje, dit heeft ze dik verdiend. We hebben haar verrast met een bijzondere oorkonde voor meest zorgzame “Wagyu-moeder” en een mooie bos bloemen.
De koeien met hun kalveren zullen nog even buiten blijven staan, dus de zorg gaat nog even door. We hopen ook volgend jaar weer een beroep op haar te mogen doen.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC